Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

PRZEPISY MUFFINKI

  • poniedziałek, 19 września 2011
    • Muffinki czekoladowe z bananami według Nigelli

      Muffinki z przepisu Nigelli Lawson. Proste do przygotowania, zresztą tak jak większość jej przepisów. Sami musicie spróbować i ocenić czy Wam smakują, nam smakowały.

      Składniki na 12 muffinek:Muffinki vel muffinki czekoladowe z bananami według Nigelli
      3 dojrzałe banany
      125 ml oleju
      2 jajka
      100g cukru
      225g mąki pszennej
      3 łyżki kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

       

       

       

       

      Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. W misce rozgniatamy banany, możemy to zrobić mikserem. W drugiej miksujemy białka, dodajemy cukier, żółtka i olej Ma powstać coś w rodzaju słodkiego majonezu. Możemy też wszystko wymieszać ręcznie, pamiętając o dokładnym rozgnieceniu bananów.

      Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia, wszystko razem przesiewamy. Mąkę łączymy z masą  i mieszamy delikatnie łopatką lub na najniższych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Dodajemy rozgniecione banany, mieszamy.

      Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i rozkładamy po równo masę czekoladowo-bananową. Wierzch można posypać  pokruszoną czekoladą.
      Wstawiamy muffinki do piekarnika i pieczemy ok. 15–20 minut. Smacznego!

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 września 2011 09:15
  • sobota, 30 lipca 2011
    • Przepis na cytrynowe muffinki z jeżynami i serkiem ricottą

      Dzikich jeżyn czas. Te muffinki to właśnie ser ricotta, cytryna i  jeżyny. Dzikie trudno się zbiera, ale ten smak ...... 

      Babeczki z jeżynami

       Przepis na 12  muffinek:
      2 szklanki mąki
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      1/2 łyżeczki soli
      1 szklanka cukru pudru
      skórka starta z 2 cytryn
      1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
      1/2 szklanki sera ricotta
      1 duże jajko
      1 łyżka soku z cytryny
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      1 szklanka świeżych jeżyn
      cukier brązowy do posypania (demerara)

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami 12 foremek na muffinki.

      W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.

      W drugiej misce rozgnieść palcami startą skórkę z cytryny z cukrem. Dodać masło. Ubijać masło z cukrem i cytryną za pomocą miksera przez około 2 minuty. Dodać ser ricotta i miksować, aż masa będzie gładka. Dodać jajko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszać krótko mikserem wszystkie mokre składniki.

      Mokre dodać do suchych i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Napełnić foremki do 2/3 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 jeżyny,w miarę możliwości całkowicie wciskając je w masę. Posypać cukrem wierzch muffinek.

      Muffinki piec około 20 minut, aż wierzch lekko się zazłoci. Ostudzić na kratce. Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu.


       wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      sobota, 30 lipca 2011 19:10
  • piątek, 29 lipca 2011
    • Muffinkowy Raj - przepis na muffinki bananowe z toffi

      Prawdziwy muffinkowy raj. Przepis Nigelli - bananowe, wilgotne babeczki z kawałkami roztopionych krówek. Muffinki są dość słodkie więc można ograniczyć ilość cukru. Wybierając krówki warto poszukać twardych i zeschniętych. Łatwiej dadzą się pokroić i dodać do ciasta,nie znikną podczas pieczenia.


      Muffinki z bananami i toffi

      Przepis na 12 muffinek:
      3 dojrzałe banany
      125 ml oleju roślinnego
      2 jajka
      250 g mąki
      100 g cukru
      1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      150 g toffi (krówki najlepiej jak najbardziej kruche)
      garść płatków migdałów lub płatków owsianych

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
      Banany rozgnieść na gładką masę i odstawić na bok. Do miseczki wlać olej, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

      Połączyć suche i mokre składniki, dodać mus bananowy. Krówki pokroić na drobne kawałki i dodać do ciasta, wymieszać, nałożyć równe porcje do foremek. Posypać płatkami. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut. Muffinki najlepsze są następnego dnia.

        Nie warto posypywać kawałkami krówek z wierzchu. Roztopią się i przekształcą ciasto w miejscu gdzie zostały położone w "krater" - podwyższenie z dziurką z wypływającą krówkową masą, a same muffinki będą nierówne. 

       

        wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      piątek, 29 lipca 2011 08:50
  • poniedziałek, 18 lipca 2011
    • Przepis Nigelli na pomarańczowe muffinki śniadaniowe

      Nie wiem jak to się dzieje ale żadne inne muffinki nie smakują na ciepło tak jak te pomarańczowe od Nigelli. Kiedy piekłam je po raz pierwszy wydały mi się mało słodkie. Wracam do książki Nigella Gryzie  "Istotne jest, że muffiny to nie ciastka". Wzbogacona wiedzą spróbowałam muffinki z konfiturą wiśniową i z konfiturą, jeszcze ciepłe, smakowały świetnie. Pulchne, z lekką nutką pomarańczy. Warto zjeść je od razu po upieczeniu. Najlepiej na niedzielne śniadanie.

      Muffinki pomarańczowe Nugella Lawson

       

      Składniki na 12 muffinek:
      75 g masła
      250 g mąki pszennej
      25 g mielonych migdałów (opcjonalnie)
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ½ łyżeczki sody oczyszczonej
      75 g cukru
      skórka z 1 pomarańczy
      100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
      100 ml pełnotłustego mleka
      1 jajko

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

      Rozpuścić i ostudzić masło. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy.

      W drugiej misce wymieszać sok i mleko, wbić jajko, a następnie dodać ostudzone rozpuszczone masło. Płynne składniki dodać do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie ciężkie, grudkowate, bardzo gęste. Nie mieszać zbyt długo.

      Wyłożyć papilotkami formę na muffiny, nałożyć łyżką ciasto do każdego otworu do wysokości 2/3 foremek. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut (lub aż się zarumienią - warto sprawdzić po 17 minutach). Najlepsze są z konfiturą.

      wydrukuj przepis

       wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2011 18:19
    • Muffinki z wiśniami, białą czekoladą i bananem. Przepis Nigelli.

      Niesłychanie bananowe. Bardzo słodkie i pachnące. Zawierają suszone lub świeżę wiśnie. Teraz, latem tylko świeże. Czekolada się topi i w całości wsiąka w muffinki. Przepis Niegelli z 'How to be a domestic goddess'.
       

      Muffinki

      Składniki na 12 muffinek:
      125 g masła
      160 g cukru pudru
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      3 dojrzałe banany
      4 łyżki kwaśnej śmietany
      2 jajka
      1 łyżeczka sody
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
      300 g mąki
      50 g wiśni, wydrylowanych
      50 g białej czekolady, posiekanej

      Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wyłożyć bibułkami.

      W większym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, ostudzić. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać trzepaczką lub mikserem. Banany rozgnieść widelcem.

      Mąkę, sodę i proszek wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki z pierwszej, wymieszać. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać ponownie. Na końcu wrzucić wiśnie i białą czekoladę, wymieszać.

      Nałożyć do papilotek gotowe ciasto do 3/4 wysokości.  Piec 20 minut.


        wydrukuj przepiswydrukuj

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2011 10:46
  • niedziela, 17 lipca 2011
    • Przepis na muffinki z nutellą

      Pachnące nutellą, z delikatnie chrupiącym wierzchem. Nutella na wierzchu zamienia się w dość twardą "polewę" w środku pozostając miękka i wilgotna. Trochę bardziej skomplikowane do przygotowania niż muffinki (bo jednak trzeba wyciągnać mikser ;), ale są pyszne J. Z przepisu Donny Hay.

      Babeczki nutella

      Składniki na 12 babeczek:

      • 140 g miękkiego masła
      • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam ½ szklanki)
      • 3 jajka
      • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody
      • nutella (około pół szklanki)

      Masło stopić. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

      Muffiny nutella

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, wykałaczką zrobić esy-floresy.

       Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że Nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.


      muffinki & babeczki  wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lipca 2011 21:39
  • piątek, 15 lipca 2011
    • Przepis na muffinki z jagodami

      Pachną lasem, latem i przypominają dzieciństwo ...  Latem używam świeżych jagód, a zimą można wykorzystać mrożone - pasują tu idealnie. Można użyć też mrożonej borówki amerykańskiej. Powstałe muffiny są wilgotne, mięciutkie, mocno owocowe. Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'.

      muffinki z jagodami

      Składniki na 8 muffinek:

      300 g mąki
      1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
      1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
      80 g miałkiego brązowego cukru
      150 g świeżych lub mrożonych jagód
      1 roztrzepane jajko
      180 ml maślanki
      125 ml oleju

      W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Mieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników.

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto. Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce.


      wydrukuj przepis  wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lipca 2011 17:21
    • Przepis na muffinki czekoladowe z czekoladą. Klasyka.

      Najbardziej klasyczne czekoladowe muffinki z czekoladą. Czekoladowe groszki czasami trudno kupić, można je zastąpić czekoladą, która się stopi i "zniknie" wzbogacając smak muffinek. Warto od nich zacząć pieczenie. Zawsze wychodzą.

      Muffinki czekoladowe z czekolada

      Składniki na 12 muffinek:

      1 ¾ szklanki mąki
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ½ łyżeczki sody
      2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
      ¾ szklanki cukru pudru
      ¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania
      1 szklanka mleka
      ⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
      2 jajka
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Ustaw piekarnik na 180°C

      Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włożyć do dużej miski. Wszystkie mokre  składniki wymieszać w  drugiej.

      Zmieszać mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek, tym lepsze muffinki.

      Wypełnić masą papilotki foremki i posypać pozostałymi guziczkami. Piec przez 20 min., aż muffinki urosną i ściemnieją. 

        Zobacz, jak robi je sama Nigella.

       

        wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lipca 2011 17:09