Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

PRZEPISY BABECZKI

  • czwartek, 22 grudnia 2011
    • Babeczki pandanowe z kremem kokosowym

      Zielone babeczki pachnące wanilią, orzechem i jaśminem. Za ich oryginalny kolor, a także delikatny, słodkawy zapach odpowiedzialna jest pasta pandanowa. Pandan lub pandanus, a dokładnie wyciąg z jego liści, który w Azji jest znany i tak powszechnie wykorzystywany, jak wanilia w krajach zachodnich. Wystarczy, ze świeże, podłużne, szablowate liście pandanowca o soczystym zielonym kolorze zostaną utłuczone lub zmielone, uzyskany sok staje się naturalnym barwnikiem spożywczym i aromatyczną przyprawą. W południowej Azji, głównie w Tajlandii, Malezji i Indonezji królują zielone, pandanowe desery, ale nie tylko, bo jedną ze sztandarowych potraw tajskich jest kurczak pandanowy, marynowany w mieszance przypraw, mleczka kokosowego i pasty pandanowej, zawijany w liście pandanowca i smażony w głębokim tłuszczu. Niestety część past oprócz wyciągu z pandana zawiera dodatek sztucznych barwników, (na szczęście dozwolonych), ale warto to sprawdzić przez złożeniem zamówienia w Internecie.

      babeczki pandanowe z kremem kokosowym

      Przepis na 15-18 muffinek:
      ½ szklanki roztopionego masła
       4 jajka
      ½szklanki mleka
      ½ szklanki mleka kokosowego
      ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
      2 łyżki pasty pandanowej
      2 szklanki mąki
      3/4 szklanki cukru
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      ½ łyżeczki sody
      ½ łyżeczki soli
      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki mokre zmiksować do gładkości, na końcu dodając pastę pandanową. Dodać do suchych i wymieszać na niższych obrotach. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 17-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.
      W przepisie jest trochę mniej masła niż zazwyczaj, w związku z dodatkiem mleka kokosowego. Używam też miksera – dla rozłożenia koloru.

      babeczki pandanowe

      Maślany krem kokosowy:
      1/2 szklanki miękkiego masła (można zastąpić połowę masła serkiem Philadelphia)
      2 szklanki cukru pudru
      1 / 8 kubka mleka kokosowego
      garść niesłodzonych wiórków kokosowych
      Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Następnie również stopniowo dodawać mleko kokosowe. Schłodzić przez 1 godzinę. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Wiórki przypiec w piekarniku. Posypać babeczki.


      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 grudnia 2011 05:26
  • poniedziałek, 19 grudnia 2011
    • Babeczki piernikowe wg Marthy Steward.

      Babeczki piernikowe wg Marthy Steward. Z dynią lub marchewką.

      babeczki_piernikowe_przepis_boze_narodzenie

      18 sztuk
      składniki
           2 szklanki mąki
           1 łyżeczka sody
           1 łyżeczka proszku do pieczenia
           1 łyżeczka grubej soli
           1 łyżeczka mielonego cynamonu
           1 łyżeczki mielonego imbiru
           1 / 4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
           1 / 4 łyżeczki ziela angielskiego
           1 szklanka jasnobrązowego cukru
           1 szklanka cukru pudru
           1 szklanka (200 g) roztopionego masła i chłodzony
           4 duże jajka, lekko roztrzepane
           1 puszka (424 g) puree z dyni lub 400 g startej marchwi

       

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami foremki na 18 muffinek.

      W średniej misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać masło. Miksować 30 sekund.

      Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników partiami puree z dyni lub marchew. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.

      Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.

      Składniki na krem:

      • 150 g serka kremowego typu Philadelphia
      • 150 g miękkiego masła
      • 1 szklanka cukru pudru
      • cynamon 1/4 łyżeczki

      Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać cynamon i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.

      Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.

      

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:26
  • poniedziałek, 05 grudnia 2011
    • Babeczki orzechowe z kremem

       

       Składniki na około 12 sztuk:

      • 85 g włoskich orzechów, zmielonych
      • 4 łyżki miękkiego masła
      • 80 g drobnego cukru do wypieków
      • otarta skórka z połowy cytryny
      • 70 g mąki
      • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
      • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
      • 2 jajka, roztrzepane
      • orzechy włoskie do dekoracji

        • babeczki orzechowe
      Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je kremem).

      Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić.

      Składniki na krem:

      • 150 g serka kremowego typu Philadelphia
      • 150 g miękkiego masła
      • 1 szklanka cukru pudru
      • cynamon (ilość wg uznania)

      Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.

      Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.

      

      

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 05 grudnia 2011 08:11
  • wtorek, 13 września 2011
    • Babeczki czekoladowe z piwem Guiness i kremem z likierem Bailey

      Zapraszam wszystkich Irlandczyków! "Upiekłam" Guinnessa. Babeczki z piwem i likierem, które są lekko wytrawne, wilgotne i maślane. Jeśli masz wolne południe lub weekend, wypróbuj przepis. Będziesz zadowolona z efektu końcowego. Nie jest to przepis przyjazny dla całej rodziny, ale może czasami dorośli mogą zrobić coś tylko dla siebie?

      Składniki ciasta: Babeczki czekoladowe z kremem Irish Cream i piwem Guiness
      1/2 butelki Guinnessa
      1/2 szklanka masła  
      1/2 szklanka niesłodzonego kakao w proszku
      1 szklanka mąki
      1 szklanka cukru
      1 łyżeczka sody oczyszczonej
      1 / 2 łyżeczki soli
      2 jajka
      1/3 szklanki kwaśnej śmietany

       

       

       

       

       

       


      1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
      2. Pokroić masło na duże kawałki. W rondlu na średnim ogniu doprowadzić piwo z masłem do wrzenia. Odstawić.
      3. W misie wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do przestudzonego masła i piwa dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Ostudzić całkowicie.
      4. W trakcie oczekiwania ostygnięcie masy z masła, piwa i kakao wymieszać mikserem jajka i śmietanę na gładką masę. Wlać ostudzoną masę z piwa i masła, wymieszać dokładnie mikserem.
      5. Do płynnej masy dodać mąkę z dodatkami. Wymieszać krótko mikserem na niskich obrotach.
      6. Umieść papilotki w foremkach. Napełnić papilotki do 3 / 4 wysokości. Piec 20-25 minut.

      Składniki na krem maślany:
      1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
      2 szklanki cukru pudru, przesianego
      3 łyżki Bailey Irish Cream

      Utrzeć masło mikserem.  Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać alkohol. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
       
      Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Babeczki ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.

      Babeczki czekoladowe z kremem Irish Cream i piwem Guiness

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      wtorek, 13 września 2011 18:23
  • czwartek, 11 sierpnia 2011
    • Przepis na babeczki cytrynowe z kremem i lemon curd

      Pyszne, mocno cytrynowe babeczki z kremem maślanym nadziewane lemon curd.Te babeczki mają bardzo zdecydowany smak - specjalnie dla miłośników cytryn. Lemon curd, mocno cytrynowy krem do nadziewania podkreśla ich smak.

      Przepis na babeczki cytrynowe z kremem

      Składniki na 12 babeczek
      1 i 1/4 szklanki mąki
      1/2 szklanki oleju
      3/4 szklanki cukru
      2 duże jajka
      1/2 szklanki mleka
      2 łyżeczki startej skórki z cytryny
      1 łyżeczka ekstrakt z cytryny
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      1 łyżeczka sody
      1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
      1 /2 łyżeczki soli

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.

      W średniej misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, sól. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać skórkę z cytryny aromaty i olej. Miksować 30 sekund.

      Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też mleko. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.

      Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.

      Lemon Curd
      1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
      2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
      1/2 szklanki cukru
      3 duże jajka
      ¼ kostki (6 łyżek świeżego masła), pokrojonego na małe kawałeczki

      Sok, skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w rondelku lub misce. Dodać kawałeczki masła i umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać często mieszając aż masa zgęstnieje. To może zająć nawet 10 minut (można też robić to bezpośrednio na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia).

      Przelać masę do miseczki, przykryć folia (położyć bezpośrednio na powietrzni, żeby nie utworzył się kożuch i schłodzić w lodowce).

      Teoretycznie powinno się przetrzeć ciepły curd przez gęste sitko, żeby był gładziutki. Nie robię tego.

      Schłodzone muffinki nadziewać  lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania.

      Składniki na krem maślany
      1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
      2 szklanki cukru pudru, przesianego
      2 łyżki mleka
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
      12 kropli żółtego barwnika spożywczego

      Utrzeć masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać.  Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, ekstrakt z cytryny, barwnik. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
       
      Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Muffinki nadziane lemon curdem ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.

      Ozdobić staromodną galaretką w cukrze.


      Przepis na babeczki cytrynowe z kremem i lemon curd

        Jedyna wadą domowego curd jest to, ze jest produktem nietrwałym (bez konserwantów w odróżnieniu do lemon curd sklepowych) i powinien być spożyty w ciągu tygodnia.

      Przepisy ze zdjęciami - wydrukuj wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 sierpnia 2011 08:50
  • wtorek, 26 lipca 2011
    • Przepis na włoskie babeczki z ciasta marchewkowego z kremem z serka Philadelphia

      Babeczki marchewkowe według tego przepisu to prawdziwy hit. Wprawdzie ciasto, które oryginalnie pochodzi z Włoch gdzie od bardzo dawna łączy się migdały z marchewką, było kiedyś przygotowane jako tarta, czyli w skorupce z kruchego ciasta, lecz w związku z tym, że "nadzienie" nie potrzebuje kruchej oprawy piekę je samodzielnie.


      Babeczki_muffinki_marchewkowe_przepis

      Wierzch ozdabiam kremem z serka Philadelphia, bo dla mnie ciasto marchewkowe bez tego kremu nie istnieje. Nie dodaję żadnych zapachów poza wanilią. Mielone migdały wystarczą. Czyżbym znalazła w końcu przepis idealny? Nie jest suche ani za mokre, nie czuć proszkiem do pieczenia, ani nie jest za słodkie... Po prostu pyszne!     

      Składniki na babeczki marchewkowe 12 sztuk:
      100g masła lub 75 g oleju
      200g (szklanka) cukru
      200g (opakowanie) mielonych migdałów
      100g (pół szklanki) maki
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      2 jajka (we włoskim oryginale 1 jajko + 1 żółtko)
      300g (2 szklanki) startej na małych oczkach marchii

      Krem z serka Philadelphia:
      250 g serka Philadelphia
      2 łyżki masła
      cukier puder 3/4 szklanki
      czerwony, żółty i zielony barwnik

      Umytą i obraną marchewkę ścieram na średniej tarce. Jeśli jest bardzo wilgotna, to dokładnie odciskam. Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami.

      Jajka ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z migdałami i mieszam łopatką. Potem wlewam olej, dodaję sól oraz marchewkę, mieszam.

      Foremki na muffinki wykładam papilotkami. Napełniam ciastem do 3/4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Studzę 5 minut w foremkach. Wyjmuję na kratkę.

      Po ostygnięciu ozdabiam kremem z serka Philadelphia. Ucieram masło z serkiem. Dodaję cukier puder, do uzyskania kremowej masy. Dodaję ekstrakt z wanilii.

      Mieszam czerwony i żółty barwnik, żeby otrzymać pomarańcz. Barwię delikatnie masę. Część na bardziej zdecydowany kolor pomarańczowy. Bardzo małą ilość - na zielono.  Wyciskam szprycą krem na babeczki, ozdabiam "marchewkami" z mniejszej szprycy.

        Regulując ilość cukru pudru można wpływać na konsystencję kremu. Im więcej cukru tym krem ma ładniejszy "wzorek", ale może być za słodki.


      muffinki babeczki  wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lipca 2011 11:43
  • piątek, 22 lipca 2011
    • Przepis na najbardziej popularne babeczki w Nowym Jorku

      To taki prosty przepis. Któż by się spodziewał, że powstają z niego jedne z najbardziej popularnych babeczek w Nowym Jorku? Za jedyne 2,5 dolara.

      babeczki waniliowe z MagnoliiOryginalne babeczki z Magnolia Bakery

      To właśnie babeczkami z Magnolii zajadały się bohaterki serialu "Seksu w wielkim mieście".

      Magnolia Bakery założona została w 1996 roku przez dwie zafascynowane pieczeniem przyjaciółki, Jennifer Appel i Allysę Torey. Z założenia miała to być niewielka, przytulna cukierenka, do której można wpaść na kawę i ciastko, takie jakie kiedyś piekły amerykańskie babcie. Cukiernia dzięki serialowi stała się jednak na tyle popularna, że dziś, aby kupić oferowane tam wypieki, trzeba ustawić się w długiej kolejce.

       

       

       


       

       

       

       

       

      Choć oferta cukierni jest dość szeroka, to właśnie babeczki (cupcakes), cieszą się wśród klientów największą popularnością. Ponieważ liczba klientów znacznie przewyższa ilość babeczek, jakie jest wstanie upiec cukiernia, właścicielka Allysa Torey zdecydowała się ograniczyć ich sprzedaż do 12 sztuk na osobę.

      W Magnolii babeczki sprzedaje się tylko w dwóch wersjach czekoladowe lub waniliowe z lukrem o smaku czekoladowym oraz waniliowym, dostępnym w różnych kolorach (podobno najbardziej popularne są babeczki z lukrem w kolorze różowym).

        babeczki waniliowe Magnolia

       

       

       

       

       

       

       

      Składniki na babeczki waniliowe z Magnolia Bakery:

      książka przepisy Magnolia Bakery2 szklanki mąki
      2 płaskie łyżeczki proszku
      ½ łyżeczki sody
      115 g miękkiego masła
      1 szklanka cukru
      2 duże jajka
      1/2 szklanki mleka
      1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

      Lukier masłowy:
      115 g miękkiego masla
      3-4 szklanki cukru pudru
      1/4 szklanki mleka
      1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 180° C. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami.

      Masło ubijać mikserem na średnich obrotach do czasu, aż stanie się puszyste. Stopniowo dodawać cukier, ucierając do czasu, aż masa stanie się puszysta.Nie przerywając miksowania kolejno wbić jajka. Stopniowo (w 3 etapach) dodawać suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z wanilii miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą.

        Masy nie należy ubijać zbyt długo.

      Przełożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór nie więcej niż do 3/4 objętości. Piec 20-25 minut lub do czasu, aż patyczek wkłuty do środka babeczki po wyjęciu pozostanie suchy. Upieczone babeczki pozostawić przez ok. 5 minut w formie. Następnie wyjąć z formy i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

      Lukier:
      Masło zmiksować z 4 szklankami cukru oraz mlekiem na gładką, kremową masę. Cukier należy dodawać - należy użyć tyle cukru, ile potrzeba, aby powstał gęsty krem. Schłodzić krem przez godzinę w lodówce. Ostudzone babeczki udekorować kremem nakładanym za pomocą szprycy do ciast i tortów.

       Polski cukier puder różni się nieco od jego amerykańskiego odpowiednika (icing sugar), toteż ilość może różnić się od tej podanej w przepisie. Amerykański cukier puder zawiera dodatki zapobiegające zbrylaniu, takie jak skrobia kukurydziana, które stabiliuzują lukier.
      babeczki waniliowe przepis


       Babeczki wyszły miękkie puszyste i wilgotne. Lukier - mocno waniliowy i słodki. Gdyby udało się jeszcze utrzymać figurę aktorek z Seksu w wielkim mieście......


      wydrukuj przepis  wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 10:51
  • wtorek, 19 lipca 2011
    • Przepis na babeczki czekoladowe z różowym pieprzem

      Kulinarne ryzykantki je docenią. Jedna z najdziwniejszych i najbardziej egzotycznych babeczek jakie zrobiłam do tej pory. Myślę, że każde nowe kulinarne przedsięwzięcie wymaga odwagi.

      Pieprz różowy, inaczej pieprz brazylijski lub peruwiański pochodzi z drzewa pieprzowego, które nie jest botanicznie spokrewnione z pieprzem i należy do roślin z rodziny sumach. Nie należy mylić pieprzu różowego z dojrzałym pieprzem czerwonym, który jest bardzo trudno dostępny. Pieprz różowy charakteryzuje się słodkim, aromatycznym, przypominającym terpentynę i owoce jałowca smakiem. Nie jest ostry i rozwija pełny aromat, kiedy rozetrzemy ziarenka. 

      babeczki czekoladowe różówy pieprz

       

      Składniki na 12 babeczek: rożówy pieprz
      3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
      1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      3 duże jajka, roztrzepane
      3/4 szklanki mleka
      100 g posiekanej gorzkiej czekolady

      4 płaskie łyżki kakao
      100 g cukru
      1  łyżeczka proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody

      szczypta soli
      3 łyżki różowego pieprzu
      łyżeczka koncentratu z wanilii
       
      Na polewę (ganache):
      100 g gorzkiej czekolady
      100 ml kremówki
       

      Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać cukier. Ostudzić. Ostudzone miksować 3 minuty.
       
      Dodać szczyptę soli i pojedynczo jajka. Miksować 30 sekund między jednym a drugim jajem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami pokruszonego pieprzu. Wymieszać
      mikserem.

      Przełożyć do formy do muffinek, wyłożonej uprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

      Polewa ganache: w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości. Rozprowadzić po babeczkach. Ozdobić ziarenkami pieprzu.


      wydrukuj przepis Wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      wtorek, 19 lipca 2011 08:48
  • poniedziałek, 18 lipca 2011
    • Przepis na wirujące babeczki czekoladowe z kremem śmietankowo-czekoladowym

      Ciasto jest czekoladowe, krem  jest słodki, na wpół maślany, z posmakiem kakao. Z powodu wzorku są nazywane „wirującymi babeczkami”.  Z masła nie warto rezygnować - przy mniejszej ilości masła krem dawałby rozmywający się wzorek. Można wybrać bitą śmietanę, ale babeczki z kremem maślanym trzymają się najlepiej. Przepis do stosowania raczej od święta, z racji ilości kremu. Jeśli chcesz go zjeść mniej, zrób z połowy składników i rozsmaruj płasko na babeczce. Będą tak samo smaczne.


      Mufinki krem maślany philadelphia

      Składniki na 12 babeczek:
      3/4 szklanki (220 g) miękkiego masła
      3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
      1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      4 jajka
      4 płaskie łyżki kakao
      50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

      Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.

      Składniki na krem
      250 g serka kremowego typu Philadelphia
      pół paczki (125 g) miękkiego masła
      1 i 3/4 szklanki cukru pudru
      1 płaska łyżka kakao

      Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać kakao i zmiksować (ja najczęściej cały krem od początku robię przy pomocy miksera, zwiększając stopniowo obroty). Schłodzić przez 1 godzinę.

      Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu wytrzymuje również kilka godzin w temperaturze pokojowej. 

      Serek Philadelphia

      Philadelphia to amerykański ser z mleka krowiego. Philadelphia nie jest gatunkiem sera, lecz marką firmy Kraft Foods INc. Produkowany obecnie również w Europie. Smakuje jak połączenie sera mielonego na sernik i serka topionego. Jest lekko słony, świetnie podkreśla słodycz kremu. Dostępny w większości supermarketów, 125 g za około 4 zł.

       

       

      wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 lipca 2011 09:18
  • piątek, 15 lipca 2011
    • Przepis na klasyczne babeczki z kremem maślanym

       Przedstawiam  przepis na babeczki, które są szczególnie wilgotne, słodkie i smaczne. Przepis pochodzi z  Martha Stewart"s Everyday Food.

      Muffinka z krememPrzepis podstawowy na 12 babeczek:

      3 / 4 szklanki roztopionego masła
      2 duże jajka
      1 / 2 szklanki mleka
      1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      2 szklanki mąki
      3 / 4 szklanki cukru
      1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      1/2 łyżeczki sody
      1 / 2 łyżeczki soli

      

       

      Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
      W dużej misce zmiksować masło na wysokich obrotach. Powinno być miękkie i kremowe. Dodać cukier i ubijać ok 3 minut na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku miksując.

      Suche składniki wymieszać dokładnie łopatką i przesiać do drugiej miski. Dodawać do masy w 2-3 turach, miksująć na średnich obrotach. Po każdej dolewać mleko, na końcu dodać wanilię.

      Nie można miksować masy za długo, wystarczy 3-5 minut. Foremki napełniać do 2/3 wysokości. Babeczki piec przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu po 5 minutach wyjąć z formy. Studzić na kratce.

        Nie trzymam babeczek za długo w foremkach metalowych bo nadal się w nich pieką po wyjęciu z piekarnika i mogą być za suche.

      Klasyczny amerykański krem maślany bazuje wyłącznie na maśle i cukrze pudrze. Jest tłusty i słodki, może nie pasować do polskich gustów. Warto spróbować jego odmiany na bazie serka czy budyniu występujące w innych przepisach na babeczki czekoladowe lub marchewkowe.

      Co będzie potrzebne?
      (pół paczki) 113g miękkiego masła  o temperaturze pokojowej
      2 szklanki cukru pudru, najlepiej bardzo miałkiego
      2 łyżki mleka
      aromat lub ekstrakt waniliowy
      ewentualne barwnik w dowolnym kolorze

      Przesiać cukier. Maso ubić mikserem, dodawać partiami cukier, w połowie miksowania mleko, na końcu aromat i barwnik. Miksować minimum 10 minut. To bardzo ważne, inaczej będzie czuć cukier. Schłodzić minimum godzinę. Smarować babeczki lub wyciskać krem przez ozdobną szprycę.

      Babeczki z kremem maślanymBy cukier puder był nie wyczuwalny musi być naprawdę bardzo drobny, w zasadzie pył. Taki cukier nie zawsze jest dostępny, dlatego czasami robię krem w malakserze. Po prostu wrzucam wszystko i miksuję. Taki krem nadaje się raczej do "płaskich" dekoracji. Niezależnie od metody, nigdy nie będzie śnieżnobiały, jeśli jest wyłącznie na maśle. Można poeksperymentować z margaryną. Amerykanie używają tłuszczów w stylu Planty, ale tego naprawdę nie polecam...

        wydrukuj przepis

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      muffinki
      Czas publikacji:
      piątek, 15 lipca 2011 18:29