Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

czwartek, 22 grudnia 2011

Babeczki pandanowe z kremem kokosowym

Zielone babeczki pachnące wanilią, orzechem i jaśminem. Za ich oryginalny kolor, a także delikatny, słodkawy zapach odpowiedzialna jest pasta pandanowa. Pandan lub pandanus, a dokładnie wyciąg z jego liści, który w Azji jest znany i tak powszechnie wykorzystywany, jak wanilia w krajach zachodnich. Wystarczy, ze świeże, podłużne, szablowate liście pandanowca o soczystym zielonym kolorze zostaną utłuczone lub zmielone, uzyskany sok staje się naturalnym barwnikiem spożywczym i aromatyczną przyprawą. W południowej Azji, głównie w Tajlandii, Malezji i Indonezji królują zielone, pandanowe desery, ale nie tylko, bo jedną ze sztandarowych potraw tajskich jest kurczak pandanowy, marynowany w mieszance przypraw, mleczka kokosowego i pasty pandanowej, zawijany w liście pandanowca i smażony w głębokim tłuszczu. Niestety część past oprócz wyciągu z pandana zawiera dodatek sztucznych barwników, (na szczęście dozwolonych), ale warto to sprawdzić przez złożeniem zamówienia w Internecie.

babeczki pandanowe z kremem kokosowym

Przepis na 15-18 muffinek:
½ szklanki roztopionego masła
 4 jajka
½szklanki mleka
½ szklanki mleka kokosowego
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki pasty pandanowej
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki mokre zmiksować do gładkości, na końcu dodając pastę pandanową. Dodać do suchych i wymieszać na niższych obrotach. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 17-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.
W przepisie jest trochę mniej masła niż zazwyczaj, w związku z dodatkiem mleka kokosowego. Używam też miksera – dla rozłożenia koloru.

babeczki pandanowe

Maślany krem kokosowy:
1/2 szklanki miękkiego masła (można zastąpić połowę masła serkiem Philadelphia)
2 szklanki cukru pudru
1 / 8 kubka mleka kokosowego
garść niesłodzonych wiórków kokosowych
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksując. Następnie również stopniowo dodawać mleko kokosowe. Schłodzić przez 1 godzinę. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Wiórki przypiec w piekarniku. Posypać babeczki.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
czwartek, 22 grudnia 2011 05:26

Polecane wpisy

Trackback