Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

poniedziałek, 19 grudnia 2011

Babeczki piernikowe wg Marthy Steward.

Babeczki piernikowe wg Marthy Steward. Z dynią lub marchewką.

babeczki_piernikowe_przepis_boze_narodzenie

18 sztuk
składniki
     2 szklanki mąki
     1 łyżeczka sody
     1 łyżeczka proszku do pieczenia
     1 łyżeczka grubej soli
     1 łyżeczka mielonego cynamonu
     1 łyżeczki mielonego imbiru
     1 / 4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
     1 / 4 łyżeczki ziela angielskiego
     1 szklanka jasnobrązowego cukru
     1 szklanka cukru pudru
     1 szklanka (200 g) roztopionego masła i chłodzony
     4 duże jajka, lekko roztrzepane
     1 puszka (424 g) puree z dyni lub 400 g startej marchwi

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami foremki na 18 muffinek.

W średniej misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, sól, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać masło. Miksować 30 sekund.

Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników partiami puree z dyni lub marchew. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.

Składniki na krem:

  • 150 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cynamon 1/4 łyżeczki

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać cynamon i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.

Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 grudnia 2011 09:26

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość mala mi napisał(a) z 31.61.68.* komentarz datowany na 2012/03/13 23:56:43:

    witam, czy mogłaby Pani napisać z jakiej szprycy korzysta przy dekorowaniu muffinek? są przepiękne :)

Dodaj komentarz