Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

poniedziałek, 05 grudnia 2011

Babeczki orzechowe z kremem

 

 Składniki na około 12 sztuk:

  • 85 g włoskich orzechów, zmielonych
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 70 g mąki
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • orzechy włoskie do dekoracji

    • babeczki orzechowe
Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować.Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je kremem).

Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.Wystudzić.

Składniki na krem:

  • 150 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cynamon (ilość wg uznania)

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.

Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.





Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
poniedziałek, 05 grudnia 2011 08:11

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • qrka_dzik napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/09 10:23:58:

    bardzo ładne!! z resztą jak cała reszta :):)

Dodaj komentarz