Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

wtorek, 13 września 2011

Babeczki czekoladowe z piwem Guiness i kremem z likierem Bailey

Zapraszam wszystkich Irlandczyków! "Upiekłam" Guinnessa. Babeczki z piwem i likierem, które są lekko wytrawne, wilgotne i maślane. Jeśli masz wolne południe lub weekend, wypróbuj przepis. Będziesz zadowolona z efektu końcowego. Nie jest to przepis przyjazny dla całej rodziny, ale może czasami dorośli mogą zrobić coś tylko dla siebie?

Składniki ciasta: Babeczki czekoladowe z kremem Irish Cream i piwem Guiness
1/2 butelki Guinnessa
1/2 szklanka masła  
1/2 szklanka niesłodzonego kakao w proszku
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 / 2 łyżeczki soli
2 jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany

 

 

 

 

 

 


1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
2. Pokroić masło na duże kawałki. W rondlu na średnim ogniu doprowadzić piwo z masłem do wrzenia. Odstawić.
3. W misie wymieszać mąkę, cukier, sodę i sól. Do przestudzonego masła i piwa dodać kakao i wymieszać na gładką masę. Ostudzić całkowicie.
4. W trakcie oczekiwania ostygnięcie masy z masła, piwa i kakao wymieszać mikserem jajka i śmietanę na gładką masę. Wlać ostudzoną masę z piwa i masła, wymieszać dokładnie mikserem.
5. Do płynnej masy dodać mąkę z dodatkami. Wymieszać krótko mikserem na niskich obrotach.
6. Umieść papilotki w foremkach. Napełnić papilotki do 3 / 4 wysokości. Piec 20-25 minut.

Składniki na krem maślany:
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
3 łyżki Bailey Irish Cream

Utrzeć masło mikserem.  Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodać alkohol. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
 
Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Babeczki ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.

Babeczki czekoladowe z kremem Irish Cream i piwem Guiness

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
wtorek, 13 września 2011 18:23

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • smacznymuffin napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/15 16:49:17:

    Intrygujące :) Pozdrawiam

Dodaj komentarz