Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

czwartek, 11 sierpnia 2011

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem i lemon curd

Pyszne, mocno cytrynowe babeczki z kremem maślanym nadziewane lemon curd.Te babeczki mają bardzo zdecydowany smak - specjalnie dla miłośników cytryn. Lemon curd, mocno cytrynowy krem do nadziewania podkreśla ich smak.

Przepis na babeczki cytrynowe z kremem

Składniki na 12 babeczek
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstrakt z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody
1 /2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 /2 łyżeczki soli

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami formę z 12 muffinkami.

W średniej misce wymieszać: mąkę, proszek, sodę, sól. Odstawić. Do drugiej, większej miski wbić jajka. Miksować 20-30 sekund. Dodać cukier, miksować kolejne 30 sekund. Dodać skórkę z cytryny aromaty i olej. Miksować 30 sekund.

Do miski z mokrymi składnikami dodać partiami w 2-3 turach wymieszane suche składniki. Po każdorazowym dodaniu suchych składników dodawać też mleko. Miksować krótko na niskich obrotach miksera tylko do połączenia składników.

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Po 5 minutach od upieczenia wyjąć z babeczki z foremek, ostudzić na kratce.

Lemon Curd
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skorki cytrynowej
1/2 szklanki cukru
3 duże jajka
¼ kostki (6 łyżek świeżego masła), pokrojonego na małe kawałeczki

Sok, skórkę, cukier i jajka wymieszać razem w rondelku lub misce. Dodać kawałeczki masła i umieścić w kąpieli wodnej, czyli nad garnkiem z wrzącą wodą. Podgrzewać często mieszając aż masa zgęstnieje. To może zająć nawet 10 minut (można też robić to bezpośrednio na malutkim ogniu nie dopuszczając do wrzenia).

Przelać masę do miseczki, przykryć folia (położyć bezpośrednio na powietrzni, żeby nie utworzył się kożuch i schłodzić w lodowce).

Teoretycznie powinno się przetrzeć ciepły curd przez gęste sitko, żeby był gładziutki. Nie robię tego.

Schłodzone muffinki nadziewać  lemon curdem za pomocą szprycy ze specjalną końcówką do nadziewania.

Składniki na krem maślany
1/2 szklanka masła, temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, przesianego
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
12 kropli żółtego barwnika spożywczego

Utrzeć masło mikserem. Dodać wanilię, wymieszać.  Dodawać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, ekstrakt z cytryny, barwnik. Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować 3-5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
 
Schłodzić krem w lodówce przez godzinę. Muffinki nadziane lemon curdem ozdobić kremem za pomocą szprycy z ozdobną końcówką.

Ozdobić staromodną galaretką w cukrze.


Przepis na babeczki cytrynowe z kremem i lemon curd

  Jedyna wadą domowego curd jest to, ze jest produktem nietrwałym (bez konserwantów w odróżnieniu do lemon curd sklepowych) i powinien być spożyty w ciągu tygodnia.

Przepisy ze zdjęciami - wydrukuj wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
czwartek, 11 sierpnia 2011 08:50

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • amaranthrose napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/06 15:45:48:

    Pycha, uwielbiam cytrynowe wypieki!

  • Gość Magda napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2012/01/17 15:26:10:

    Babeczki cytrynowe najbardziej przypadły mi do gustu. Zajadam się nimi przynajmniej raz w tygodniu.

    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz