Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

poniedziałek, 18 lipca 2011

Przepis na wirujące babeczki czekoladowe z kremem śmietankowo-czekoladowym

Ciasto jest czekoladowe, krem  jest słodki, na wpół maślany, z posmakiem kakao. Z powodu wzorku są nazywane „wirującymi babeczkami”.  Z masła nie warto rezygnować - przy mniejszej ilości masła krem dawałby rozmywający się wzorek. Można wybrać bitą śmietanę, ale babeczki z kremem maślanym trzymają się najlepiej. Przepis do stosowania raczej od święta, z racji ilości kremu. Jeśli chcesz go zjeść mniej, zrób z połowy składników i rozsmaruj płasko na babeczce. Będą tak samo smaczne.


Mufinki krem maślany philadelphia

Składniki na 12 babeczek:
3/4 szklanki (220 g) miękkiego masła
3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 płaskie łyżki kakao
50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.

Składniki na krem
250 g serka kremowego typu Philadelphia
pół paczki (125 g) miękkiego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżka kakao

Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać kakao i zmiksować (ja najczęściej cały krem od początku robię przy pomocy miksera, zwiększając stopniowo obroty). Schłodzić przez 1 godzinę.

Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki. Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu wytrzymuje również kilka godzin w temperaturze pokojowej. 

Serek Philadelphia

Philadelphia to amerykański ser z mleka krowiego. Philadelphia nie jest gatunkiem sera, lecz marką firmy Kraft Foods INc. Produkowany obecnie również w Europie. Smakuje jak połączenie sera mielonego na sernik i serka topionego. Jest lekko słony, świetnie podkreśla słodycz kremu. Dostępny w większości supermarketów, 125 g za około 4 zł.

 

 

wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 lipca 2011 09:18

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość qwerty napisał(a) z *.szczecin.mm.pl komentarz datowany na 2011/12/24 15:21:04:

    Kurde, ten krem wychodzi strasznie blady, radze wstawiać autentyczne zdjęcia a nie -.-

Dodaj komentarz