Wpis
Dzikich jeżyn czas. Te muffinki to właśnie ser ricotta, cytryna i jeżyny. Dzikie trudno się zbiera, ale ten smak ......
Przepis na 12 muffinek:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru pudru
skórka starta z 2 cytryn
1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki sera ricotta
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka świeżych jeżyn
cukier brązowy do posypania (demerara)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Wypełnić papilotkami 12 foremek na muffinki.
W średniej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugiej misce rozgnieść palcami startą skórkę z cytryny z cukrem. Dodać masło. Ubijać masło z cukrem i cytryną za pomocą miksera przez około 2 minuty. Dodać ser ricotta i miksować, aż masa będzie gładka. Dodać jajko, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszać krótko mikserem wszystkie mokre składniki.
Mokre dodać do suchych i wymieszać łopatką, tylko do połączenia. Napełnić foremki do 2/3 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po 3 jeżyny,w miarę możliwości całkowicie wciskając je w masę. Posypać cukrem wierzch muffinek.
Muffinki piec około 20 minut, aż wierzch lekko się zazłoci. Ostudzić na kratce. Najlepsze są świeże, zaraz po upieczeniu.
wydrukuj przepis
Pn | Wt | Śr | Cz | Pt | So | Nd |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 |