Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

wtorek, 26 lipca 2011

Przepis na włoskie babeczki z ciasta marchewkowego z kremem z serka Philadelphia

Babeczki marchewkowe według tego przepisu to prawdziwy hit. Wprawdzie ciasto, które oryginalnie pochodzi z Włoch gdzie od bardzo dawna łączy się migdały z marchewką, było kiedyś przygotowane jako tarta, czyli w skorupce z kruchego ciasta, lecz w związku z tym, że "nadzienie" nie potrzebuje kruchej oprawy piekę je samodzielnie.


Babeczki_muffinki_marchewkowe_przepis

Wierzch ozdabiam kremem z serka Philadelphia, bo dla mnie ciasto marchewkowe bez tego kremu nie istnieje. Nie dodaję żadnych zapachów poza wanilią. Mielone migdały wystarczą. Czyżbym znalazła w końcu przepis idealny? Nie jest suche ani za mokre, nie czuć proszkiem do pieczenia, ani nie jest za słodkie... Po prostu pyszne!     

Składniki na babeczki marchewkowe 12 sztuk:
100g masła lub 75 g oleju
200g (szklanka) cukru
200g (opakowanie) mielonych migdałów
100g (pół szklanki) maki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 jajka (we włoskim oryginale 1 jajko + 1 żółtko)
300g (2 szklanki) startej na małych oczkach marchii

Krem z serka Philadelphia:
250 g serka Philadelphia
2 łyżki masła
cukier puder 3/4 szklanki
czerwony, żółty i zielony barwnik

Umytą i obraną marchewkę ścieram na średniej tarce. Jeśli jest bardzo wilgotna, to dokładnie odciskam. Przesiewam mąkę, mieszam z proszkiem do pieczenia, sodą i migdałami.

Jajka ucieram z cukrem. Stopniowo dodaję mąkę z migdałami i mieszam łopatką. Potem wlewam olej, dodaję sól oraz marchewkę, mieszam.

Foremki na muffinki wykładam papilotkami. Napełniam ciastem do 3/4. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Studzę 5 minut w foremkach. Wyjmuję na kratkę.

Po ostygnięciu ozdabiam kremem z serka Philadelphia. Ucieram masło z serkiem. Dodaję cukier puder, do uzyskania kremowej masy. Dodaję ekstrakt z wanilii.

Mieszam czerwony i żółty barwnik, żeby otrzymać pomarańcz. Barwię delikatnie masę. Część na bardziej zdecydowany kolor pomarańczowy. Bardzo małą ilość - na zielono.  Wyciskam szprycą krem na babeczki, ozdabiam "marchewkami" z mniejszej szprycy.

  Regulując ilość cukru pudru można wpływać na konsystencję kremu. Im więcej cukru tym krem ma ładniejszy "wzorek", ale może być za słodki.


muffinki babeczki  wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
wtorek, 26 lipca 2011 11:43

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość lilu napisał(a) z *.ip.gronet.pl komentarz datowany na 2011/11/19 11:54:26:

    Hej, w przepisie do kremu jest mały błąd. Powinno się najpierw utrzeć masło z cukrem pudrem i dopiero dodać serek. W innym przypadku można "przebić" serek i krem staje się rzadki...:/ wiem z doświadczenia;)
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz