Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

poniedziałek, 18 lipca 2011

Przepis Nigelli na pomarańczowe muffinki śniadaniowe

Nie wiem jak to się dzieje ale żadne inne muffinki nie smakują na ciepło tak jak te pomarańczowe od Nigelli. Kiedy piekłam je po raz pierwszy wydały mi się mało słodkie. Wracam do książki Nigella Gryzie  "Istotne jest, że muffiny to nie ciastka". Wzbogacona wiedzą spróbowałam muffinki z konfiturą wiśniową i z konfiturą, jeszcze ciepłe, smakowały świetnie. Pulchne, z lekką nutką pomarańczy. Warto zjeść je od razu po upieczeniu. Najlepiej na niedzielne śniadanie.

Muffinki pomarańczowe Nugella Lawson

 

Składniki na 12 muffinek:
75 g masła
250 g mąki pszennej
25 g mielonych migdałów (opcjonalnie)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
75 g cukru
skórka z 1 pomarańczy
100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
100 ml pełnotłustego mleka
1 jajko

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Rozpuścić i ostudzić masło. W dużej misce wymieszać mąkę, zmielone migdały, sodę, proszek do pieczenia, cukier i skórkę otartą z pomarańczy.

W drugiej misce wymieszać sok i mleko, wbić jajko, a następnie dodać ostudzone rozpuszczone masło. Płynne składniki dodać do suchych, delikatnie mieszając widelcem. Ciasto będzie ciężkie, grudkowate, bardzo gęste. Nie mieszać zbyt długo.

Wyłożyć papilotkami formę na muffiny, nałożyć łyżką ciasto do każdego otworu do wysokości 2/3 foremek. Piec w temperaturze 180 °C przez 20 minut (lub aż się zarumienią - warto sprawdzić po 17 minutach). Najlepsze są z konfiturą.

wydrukuj przepis

 wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 lipca 2011 18:19

Polecane wpisy

Trackback