Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

piątek, 29 lipca 2011

Muffinkowy Raj - przepis na muffinki bananowe z toffi

Prawdziwy muffinkowy raj. Przepis Nigelli - bananowe, wilgotne babeczki z kawałkami roztopionych krówek. Muffinki są dość słodkie więc można ograniczyć ilość cukru. Wybierając krówki warto poszukać twardych i zeschniętych. Łatwiej dadzą się pokroić i dodać do ciasta,nie znikną podczas pieczenia.


Muffinki z bananami i toffi

Przepis na 12 muffinek:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju roślinnego
2 jajka
250 g mąki
100 g cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g toffi (krówki najlepiej jak najbardziej kruche)
garść płatków migdałów lub płatków owsianych

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Banany rozgnieść na gładką masę i odstawić na bok. Do miseczki wlać olej, dodać jajka i dokładnie wymieszać. Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia.

Połączyć suche i mokre składniki, dodać mus bananowy. Krówki pokroić na drobne kawałki i dodać do ciasta, wymieszać, nałożyć równe porcje do foremek. Posypać płatkami. Piec w temp. 180 stopni około 20 minut. Muffinki najlepsze są następnego dnia.

  Nie warto posypywać kawałkami krówek z wierzchu. Roztopią się i przekształcą ciasto w miejscu gdzie zostały położone w "krater" - podwyższenie z dziurką z wypływającą krówkową masą, a same muffinki będą nierówne. 

 

  wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
piątek, 29 lipca 2011 08:50

Polecane wpisy

Trackback