Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

poniedziałek, 18 lipca 2011

Muffinki z wiśniami, białą czekoladą i bananem. Przepis Nigelli.

Niesłychanie bananowe. Bardzo słodkie i pachnące. Zawierają suszone lub świeżę wiśnie. Teraz, latem tylko świeże. Czekolada się topi i w całości wsiąka w muffinki. Przepis Niegelli z 'How to be a domestic goddess'.
 

Muffinki

Składniki na 12 muffinek:
125 g masła
160 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 dojrzałe banany
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
300 g mąki
50 g wiśni, wydrylowanych
50 g białej czekolady, posiekanej

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę do muffinek wyłożyć bibułkami.

W większym rondelku rozpuścić masło. Ściągnąć z palnika, dodać cukier, wanilię, ostudzić. Wlać śmietanę, dodać jajka i wymieszać trzepaczką lub mikserem. Banany rozgnieść widelcem.

Mąkę, sodę i proszek wymieszać w drugiej misce. Dodać mokre składniki z pierwszej, wymieszać. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać ponownie. Na końcu wrzucić wiśnie i białą czekoladę, wymieszać.

Nałożyć do papilotek gotowe ciasto do 3/4 wysokości.  Piec 20 minut.


  wydrukuj przepiswydrukuj

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
poniedziałek, 18 lipca 2011 10:46

Polecane wpisy

Trackback