Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

piątek, 15 lipca 2011

Przepis na muffinki czekoladowe z czekoladą. Klasyka.

Najbardziej klasyczne czekoladowe muffinki z czekoladą. Czekoladowe groszki czasami trudno kupić, można je zastąpić czekoladą, która się stopi i "zniknie" wzbogacając smak muffinek. Warto od nich zacząć pieczenie. Zawsze wychodzą.

Muffinki czekoladowe z czekolada

Składniki na 12 muffinek:

1 ¾ szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao
¾ szklanki cukru pudru
¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania
1 szklanka mleka
⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ustaw piekarnik na 180°C

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włożyć do dużej miski. Wszystkie mokre  składniki wymieszać w  drugiej.

Zmieszać mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek, tym lepsze muffinki.

Wypełnić masą papilotki foremki i posypać pozostałymi guziczkami. Piec przez 20 min., aż muffinki urosną i ściemnieją. 

  Zobacz, jak robi je sama Nigella.

 

  wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
piątek, 15 lipca 2011 17:09

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Krzysiek napisał(a) z 87-99-41-188.internetia.net.pl komentarz datowany na 2011/12/19 19:39:54:

    Witam, spróbowaliśmy zrobić te muffinki, wszystko elegancko tylko wyszły takie oklapłe, nie poszły w górę tylko na boki - takie grzybki z płaskim kapeluszem :( coś nie tak zrobione?

  • muffinki napisał(a) komentarz datowany na 2011/12/22 05:34:03:

    Zbyt niska temeperatura pieczenia lub nie nagrzany piekarnik w momencie wkładania babeczek

  • Gość Krzysiek napisał(a) z 87-99-41-188.internetia.net.pl komentarz datowany na 2012/01/04 19:14:29:

    zgadzam się, złą temeperaturę dawaliśmy - wina pokrętła w kuchence, które ma kropki zamiast skali ;)

    Teraz wyrosły pięknie, dzieki za przepis!!

Dodaj komentarz