Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

piątek, 15 lipca 2011

Przepis na klasyczne babeczki z kremem maślanym

 Przedstawiam  przepis na babeczki, które są szczególnie wilgotne, słodkie i smaczne. Przepis pochodzi z  Martha Stewart"s Everyday Food.

Muffinka z krememPrzepis podstawowy na 12 babeczek:

3 / 4 szklanki roztopionego masła
2 duże jajka
1 / 2 szklanki mleka
1 / 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
3 / 4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 / 2 łyżeczki soli



 

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami.
W dużej misce zmiksować masło na wysokich obrotach. Powinno być miękkie i kremowe. Dodać cukier i ubijać ok 3 minut na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku miksując.

Suche składniki wymieszać dokładnie łopatką i przesiać do drugiej miski. Dodawać do masy w 2-3 turach, miksująć na średnich obrotach. Po każdej dolewać mleko, na końcu dodać wanilię.

Nie można miksować masy za długo, wystarczy 3-5 minut. Foremki napełniać do 2/3 wysokości. Babeczki piec przez 18 - 20 minut. Po upieczeniu po 5 minutach wyjąć z formy. Studzić na kratce.

  Nie trzymam babeczek za długo w foremkach metalowych bo nadal się w nich pieką po wyjęciu z piekarnika i mogą być za suche.

Klasyczny amerykański krem maślany bazuje wyłącznie na maśle i cukrze pudrze. Jest tłusty i słodki, może nie pasować do polskich gustów. Warto spróbować jego odmiany na bazie serka czy budyniu występujące w innych przepisach na babeczki czekoladowe lub marchewkowe.

Co będzie potrzebne?
(pół paczki) 113g miękkiego masła  o temperaturze pokojowej
2 szklanki cukru pudru, najlepiej bardzo miałkiego
2 łyżki mleka
aromat lub ekstrakt waniliowy
ewentualne barwnik w dowolnym kolorze

Przesiać cukier. Maso ubić mikserem, dodawać partiami cukier, w połowie miksowania mleko, na końcu aromat i barwnik. Miksować minimum 10 minut. To bardzo ważne, inaczej będzie czuć cukier. Schłodzić minimum godzinę. Smarować babeczki lub wyciskać krem przez ozdobną szprycę.

Babeczki z kremem maślanymBy cukier puder był nie wyczuwalny musi być naprawdę bardzo drobny, w zasadzie pył. Taki cukier nie zawsze jest dostępny, dlatego czasami robię krem w malakserze. Po prostu wrzucam wszystko i miksuję. Taki krem nadaje się raczej do "płaskich" dekoracji. Niezależnie od metody, nigdy nie będzie śnieżnobiały, jeśli jest wyłącznie na maśle. Można poeksperymentować z margaryną. Amerykanie używają tłuszczów w stylu Planty, ale tego naprawdę nie polecam...

  wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
piątek, 15 lipca 2011 18:29

Polecane wpisy

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Anonim napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2011/08/24 18:19:55:

    Czy pasuje do tych babeczek krem budyniowy?

Dodaj komentarz