Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

niedziela, 17 lipca 2011

Przepis na muffinki z nutellą

Pachnące nutellą, z delikatnie chrupiącym wierzchem. Nutella na wierzchu zamienia się w dość twardą "polewę" w środku pozostając miękka i wilgotna. Trochę bardziej skomplikowane do przygotowania niż muffinki (bo jednak trzeba wyciągnać mikser ;), ale są pyszne J. Z przepisu Donny Hay.

Babeczki nutella

Składniki na 12 babeczek:

  • 140 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam ½ szklanki)
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • nutella (około pół szklanki)

Masło stopić. Dodać cukier, ekstrakt z wanilii, dalej ucierając. Po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, zmiksować.

Muffiny nutella

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta, do 2/3 wysokości. Na górę każdej nałożyć 2 łyżeczki nutelli, wykałaczką zrobić esy-floresy.

 Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka, pamiętając, że Nutella zawsze będzie powodować, że patyczek będzie mokry, nie może być na nim natomiast mokrego ciasta). Wystudzić na kratce.


muffinki & babeczki  wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
niedziela, 17 lipca 2011 21:39

Trackback