Babeczki i muffinki

muffinki.blox.pl

Wpis

wtorek, 19 lipca 2011

Przepis na babeczki czekoladowe z różowym pieprzem

Kulinarne ryzykantki je docenią. Jedna z najdziwniejszych i najbardziej egzotycznych babeczek jakie zrobiłam do tej pory. Myślę, że każde nowe kulinarne przedsięwzięcie wymaga odwagi.

Pieprz różowy, inaczej pieprz brazylijski lub peruwiański pochodzi z drzewa pieprzowego, które nie jest botanicznie spokrewnione z pieprzem i należy do roślin z rodziny sumach. Nie należy mylić pieprzu różowego z dojrzałym pieprzem czerwonym, który jest bardzo trudno dostępny. Pieprz różowy charakteryzuje się słodkim, aromatycznym, przypominającym terpentynę i owoce jałowca smakiem. Nie jest ostry i rozwija pełny aromat, kiedy rozetrzemy ziarenka. 

babeczki czekoladowe różówy pieprz

 

Składniki na 12 babeczek: rożówy pieprz
3/4 szklanki (150 g) drobnego cukru
1, 5 szklanki (210 g) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka, roztrzepane
3/4 szklanki mleka
100 g posiekanej gorzkiej czekolady

4 płaskie łyżki kakao
100 g cukru
1  łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

szczypta soli
3 łyżki różowego pieprzu
łyżeczka koncentratu z wanilii
 
Na polewę (ganache):
100 g gorzkiej czekolady
100 ml kremówki
 

Masło roztopić. Pod koniec roztapiania dodać połamaną czekoladę. Chwilę podgrzewać, ściągnąć z palnika, wymieszać do roztopienia. Dodać cukier. Ostudzić. Ostudzone miksować 3 minuty.
 
Dodać szczyptę soli i pojedynczo jajka. Miksować 30 sekund między jednym a drugim jajem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i 2 łyżkami pokruszonego pieprzu. Wymieszać
mikserem.

Przełożyć do formy do muffinek, wyłożonej uprzednio papilotkami, do 3/4 wysokości papierka. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut.

Polewa ganache: w kąpieli wodnej rozpuścić gorzką czekoladę i kremówkę, wymieszać do gładkości. Rozprowadzić po babeczkach. Ozdobić ziarenkami pieprzu.


wydrukuj przepis Wydrukuj przepis

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
muffinki
Czas publikacji:
wtorek, 19 lipca 2011 08:48

Trackback